Kompletní příprava kváskového chleba podle starodávného receptu. Chléb, který je na míle vzdálený od toho, co koupíte v obchodě.
Hned na začátku si zaděláme těsto z připraveného kvasu, všechny suroviny a vybavení bude připraveno. Každý krok si popíšeme, prakticky předvedeme a sami si pak z připravených surovin vyrobíte těsto.
Pak necháme bochníky odpočívat a kynout v ošatkách. Čas potřebný k nakynutí využijeme k přednášce o kvásku. Řekneme si jak kvásek založit, omlazovat a uchovávat. Každý si pak založí svůj mateřský kvásek, který si vezme domů. Abychom neumřeli hlady, připravíme si občerstvení – pravé krkonošské kyselo, jako základní ingredienci použijeme kvas (přesně ten stejný, který se požívá na přípravu chlebového těsta) a k tomu domácí kvaskový chléb.
Bude následovat diskuze, kde se budete moct zeptat na vše, co Vás o kváskovém chlebu zajímá. Samozřejmě se ptejte kdykoli v průběhu kurzu, pokud Vám něco nebude jasné. Pak už nastane čas k pečení Vašich bochníků a během chvilky se celá místnost rozvoní právě upečeným chlebem.
Určitě vemte dobrou náladu, tužku a sešit na poznámky, zástěru (pokud uznáte za vhodné).
Věřte mi, ta radost z prvního bochníku vyváží námahu a trpělivost Vámi vynaloženou.
Lektor: Luboš Kobeda
Cena: 750,-